Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

ιονιο πελαγος


Το Ιόνιο πέλαγος, η θαλάσσια περιοχή που έχει την τύχη να κλείνει στις υγρές αγκαλιές της τα πιο όμορφα νησιά της Ελλάδας, καλύπτει την δυτική πλευρά της Βαλκανικής χερσονήσου και φυσικά αποτελεί ένα μέρος της Μεσογείου.
Απλώνεται από τις δυτικές ακτές της Ελλάδας, βρέχει τις ακτές της Καλαβρίας, της Απουλίας, της Σικελίας και φτάνει μέχρι τον πορθμό του Οτράντο. Κι ακόμη ενώνεται με το δυτικό τμήμα του Κρητικού πελάγους και την Μεσόγειο.
Στην πλευρά της ηπειρωτικής Ελλάδας βρίσκεται το σύμπλεγμα των Εφτανήσων που στο σύνολό τους, μαζί με άλλα μικρά νησιά, ξεπερνούν τα είκοσι.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Ιόνιο πέλαγος και μάλιστα στην περιοχή της Λευκάδας βρίσκεται το μεγαλύτερο θαλάσσιο βάθος της Μεσογείου। Κι’ ακόμη το Ιόνιο πέλαγος είναι η πιο σεισμογενής περιοχή του κόσμου καθώς βρίσκεται στο σημείο όπου συγκλίνουν οι τρεις τεκτονικές πλάκες। Η Ευρασιατική, η Αφρικανική και η Απουλιανή.
Το Ιόνιο πέλαγος δεν έχει κάποια ιδιαίτερη ιστορία, όμως αποτελεί ένα σπουδαίο στρατιωτικό σημείο, αφού όποιος το κατέχει μπορεί να ελέγχει την επικοινωνία με το Αδριατικό πέλαγος και την κυρίως Μεσόγειο. Σ’ αυτό άλλωστε οφείλεται η μεγάλη μάχη για την κυριαρχία της περιοχής μεταξύ Αγγλίας, Γερμανίας, Ιταλίας κατά τη διάρκεια του Β! Παγκοσμίου πολέμου.
Οι πρώτες ονομασίες του Ιονίου πελάγους που συναντάμε στο βάθος του χρόνου είναι Κόλπος της Ρέας και Κρόνιο Κάλλος। Η ονομασία Ιόνιο δόθηκε για πρώτη φορά κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας। Υπάρχει η εκδοχή το όνομα να προέρχεται από τους Χάονες φυλή που κατοικούσε στα παράλια της Ηπείρου. Κατ’ άλλους μπορεί η ονομασία να προέρχεται από τους Ίωνες που χάθηκαν κατά τις μετακινήσεις τους στην περιοχή του Ιονίου. Όμως η πλέον επικρατέστερη εκδοχή για την προέλευση της ονομασίας του Ιονίου πελάγους χαρακτηρίζεται αυτή της Ιούς, κόρης του Ίναρχου, γενάρχη των Αργείων.
.
Η Ιώ ήταν η κορυφαία ιέρεια της Θεάς Ήρας στο αρχαίο Ηραίον, που βρισκόταν μεταξύ Μυκηνών και Τύρινθας। Ο Δίας, ο σκανταλιάρης, αυτός ο μεγάλος ερωτιάρης Θεός του Ολύμπου, ερωτεύθηκε την Ιώ παράφορα. Όταν η χιλιοαπατημένη Ήρα το πληροφορήθηκε την μεταμόρφωσε σε άσπρη αγελάδα. Αργότερα η Ήρα απαίτησε από τον Δία να της φέρει την άσπρη αγελάδα, .την οποία παρέδωσε στον Πανόπτη Άργο με τα εκατό μάτια σε όλο του το σώμα, να την φυλάει. Ο Δίας όμως που δεν μπορούσε να γιατρευτεί από τον πόθο του για την Ιώ κατέφυγε στον Ερμή ζητώντας του να τον βοηθήσει. Φυσικά ο Ερμής δεν ήταν δυνατόν να χαλάσει το χατίρι του Δία. Έτσι πλησίασε τον Πανόπτη Άργο και άρχισε να παίζει τη λύρα του. Οι μελωδικοί σκοποί της λύρας του Ερμή είχαν σαν αποτέλεσμα ο Πανόπτης Άργος να αποκοιμηθεί. Τότε ο Ερμής άρπαξε μια μεγάλη πέτρα και τον σκότωσε και πήρε την αγελάδα και την παρέδωσε στον Δία. Μόλις το πληροφορήθηκε η Ήρα έγινε έξω φρενών και για να την ξεφορτωθεί έστειλε τον «οίστρο» (αλογόμυγα) που την τσιμπούσε ασταμάτητα υποχρεώνοντάς την να περιπλανιέται σε πολλές ξένες χώρες.
.
Η περιπλανώμενη Ιώ πέρασε από το Ιόνιο πέλαγος στο οποίο έδωσε το όνομά της. Στη συνέχεια πέρασε στην Ήπειρο, μετά στην Ιλλυρία και περνώντας από τα βουνά του Καυκάσου έφτασε στη Θράκη και τον Βόσπορο. Ο οίστρος δεν την άφηνε σε ησυχία και προχωρώντας πέρασε στη Σκυθία, στη Χειμερία και άλλες ασιατικές χώρες για να καταλήξει στην Αίγυπτο.
Εκεί ο Δίας, αγιάτρευτος από τον πόθο του, την επανέφερε στην πραγματική της μορφή και από τους έρωτές του μαζί της γεννήθηκε ένα παιδάκι μαύρο. Πως έγινε αυτό δεν μας διευκρινίζει η Μυθολογία. Ίσως να επέδρασε το αφρικανικό περιβάλλον.
Από αυτές τις ατέλειωτες περιπλανήσεις της Ιούς οι αρχαίοι τραγικοί ποιητές άντλησαν πολλά από τα θέματά τους.
Αυτή λοιπόν, είναι η πιθανότερη εκδοχή για την ονομασία του Ιονίου πελάγους την οποία μας δίνει η μυθολογία μας।
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου