Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

OΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΠΡΟΣΕΦΥΓΑΝ ΣΤΟ ΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΑΝΕΛΚΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΥΘΟ ΤΟΥ SEA DIAMOND



Αντίθετη σε διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις, αλλά και στο ελληνικό Σύνταγμα και στην ελληνική νομοθεσία είναι η άρνηση των υπουργών Περιβάλλοντος και Θαλασσίων Υποθέσεων, όπως και του Λιμενικού Ταμείου Θήρας, να ανελκύσουν το ναυάγιο του Sea Diamond στο λιμάνι Αθηνιός στην Καλντέρα της Σαντορίνης, θεωρούν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας οικολογικοί και τοπικοί φορείς, όπως και κάτοικοι της Σαντορίνης.

    Ειδικότερα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν η "Διεθνής Δράση για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Σαντορίνης", το "Αρχιπέλαγος-Ινστιτούτο Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου'' (έδρα Καστανιές Ραχών Ικαρίας), η Κοινότητα Οίας και εννέα κάτοικοι της Σαντορίνης.

    Στην προσφυγή τους υποστηρίζουν ότι από τον Απρίλιο του 2007 παραμένει βυθισμένο το Sea Diamond, προκαλώντας "μείζονα και πολλαπλή βλάβη του θαλάσσιου περιβάλλοντος η οποία επιδεινούται διαρκώς τόσο εκ της παραμονής του πλοίου στο βυθό όσο και εκ της συνεχιζόμενης διαρροής επιβλαβών ουσιών εκ του πλοίου στη θάλασσα".

    Υπογραμμίζουν ότι από τις διατάξεις της ελληνικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς νομοθεσίας απορρέει υποχρέωση του ελληνικού κράτους προς αποκατάσταση της βλάβης του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

    Η νομοθεσία, ανεξάρτητα από τις υποχρεώσεις που έχει ο υπαίτιος της ρύπανσης και του ναυαγίου, προβλέπει παράλληλη υποχρέωση του κράτους να προβαίνει το ίδιο στις αναγκαίες εκείνες ενέργειες αποκατάστασης, σε περίπτωση αδράνειας, κωλυσιεργίας ή γενικά μη συμμόρφωσης των υπευθύνων του ναυαγίου.

    Μάλιστα, οι αρμόδιες κρατικές αρχές έχουν την ευχέρεια να χρησιμοποιούν όχι μόνο δημόσια αλλά και ιδιωτικά μέσα, ενώ η αντιμετώπιση των προβλημάτων θα είναι κάτω από την άμεση εποπτεία των αρμόδιων κρατικών αρχών.

    Οι φορείς επισημαίνουν ότι ενώ έχουν υποβληθεί προτάσεις ημεδαπών και αλλοδαπών οίκων για το κόστος απαντλήσεως των καυσίμων και πετρελαιοειδών του Sea Diamond και του κόστους ανελκύσεως, ωστόσο κανένας αρμόδιος κρατικός φορέας δεν προέβη στις αναγκαίες ενέργειες για την ανέλκυση του ναυαγίου.

    Ήδη, οι επίμαχοι φορείς από τον Οκτώβριο του 2010 από τα τρία εν λόγω συναρμόδια υπουργεία, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδ. Πάγκαλο και το Λιμενικό Ταμείο Θήρας έχουν ζητήσει την άμεση ανέλκυση του Sea Diamond, χωρίς όμως να έχουν λάβει καμία απάντηση. Μόνη εξαίρεση αποτελεί ο Πάγκαλος ο οποίος δήλωσε ότι είναι αναρμόδιος.

    Έτσι, ζητούν να ακυρωθεί η άρνηση των κρατικών φορέων να προβούν στις κατά νόμο απαιτούμενες ενέργειες για την άμεση ανέλκυση του ναυαγίου του Κ/Ζ Sea Diamond, την εξάλειψη κάθε περιβαλλοντικού κινδύνου για το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον της περιοχής του ναυαγίου όπως και την αποκατάσταση κάθε περιβαλλοντικής ζημίας που προκλήθηκε από το ανωτέρω ναυάγιο και την παρατεταμένη παραμονή του στο βυθό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου