Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Ξεπουλαμε ! !







Αγ. Θωμάς (Σαρωνικός κόλπος) 15,000,000 ευρώ
Ο Άγιος Θωμάς αποτελεί μέρος της αλυσίδας Διαπόρι στον Σαρωνικό κόλπο. Το νησί είναι το μεσαίο μιας αλυσίδας τριών νησιών που διατίθενται σήμερα προς πώληση, και ανέρχεται συνολικά σε 300 στρέμματα (όχι ελληνικά αλλά acres), 50 εκ των οποίων προσφέρονται ξεκάθαρα προς αγορά. Το νησί απέχει 20 λεπτά από την Κόρινθο με θαλάσσιο ταξί, και 45 λεπτά από την Αθήνα. Το κοντινότερο αστικό κέντρο είναι το χωριό Κόρφος ενώ τα Μέγαρα είναι μόλις μισή ώρα μακριά, καθιστώντας την τοποθεσία απόλυτα προνομιακή για την ελίτ της Ευρώπης!

Ναυσικά (Ιόνιο Πέλαγος) 6,900,000 ευρώ
Η Ναυσικά αποτελεί το καλύτερο ελληνικό ιδιωτικό νησί στην αγορά. Βρίσκεται στην αλυσίδα των Ιόνιων νήσων και υπόκεινται στην εξουσία της Κεντρικής Ελλάδας, αυτό το περίπου 1235 στρεμμάτων νησί είναι ένα από τα τελευταία υπανάπτυκτα σημεία στο Ιόνιο Πέλαγος και είναι ιδανικό για όσους θεωρούν την ιδιωτική τους ζωή πολύτιμη.




Καρδιότησσα (Αιγαίο Πέλαγος) 6,500,000 ευρώ
Ένα νησί που ως λευκός καμβάς, περιμένει τον εμπνευσμένο καλλιτέχνη του.. για να το μετατρέψει σε κέντρο αναψυχής των αηδιαστικά πλουσίων. Το νησί βρίσκεται ανάμεσα στην Φολέγανδρο (7 λεπτά με ταχύπλοο) και τη Σίκινο (10 λεπτά με ταχύπλοο), στην καρδιά των Κυκλάδων. Με 800 στρέμματα γης και απόλυτα καθαρούς και σταθερούς τίτλους κυριότητας, τεκμηριωμένους από το Ελληνικό κράτος!






Μικρή Αμοργός (Αιγαίο Πέλαγος) 6,100,000 ευρώ


Το νησί πωλείται με την απίστευτη σημείωση ότι δεν πρόκειται για το μεγάλο νησί της Αμοργού!Προς θεού δηλαδή! Σχεδόν 500 στρέμματα, αυτό το νησί θα μπορούσε να χωρέσει όχι μόνο υπερπολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα και γήπεδο του γκολφ, αλλά και μια αρκετά μεγάλη πόλη! Επίσης, θα μπορούσε να κατασκευαστεί μαρίνα για τα γιωτ των αηδιαστικά πλουσίων, ένα ενυδρείο ή ακόμη και κέντρο ωκεανογραφικών ερευνών. Η μικρή Αμοργός είναι άλλος ένας λευκός καμβάς που περιμένει τον εμπνευσμένο καλλιτέχνη της..



Καλτσονήσι (Επτάνησα) 5,000,000 ευρώ

Σπάνια και αποκλειστική ευκαιρία να κατέχει κανείς ένα κομμάτι του παραδείσου στο Ιόνιο πέλαγος! Πολύ κοντά βρίσκονται οι Αντίπαξοι ενώ ένα στενό φιορδ χωρίζει το νότιο άκρο των Παξών από το Καλτσονήσι..








Λυχνάρι Χερσονήσου (Κορινθία) 3,000,000 ευρώ


Διότι δεν πωλούνται μόνο νησιά.. Φανταστική ευκαιρία, λοιπόν, η χερσόνησος αυτή η οποία απέχει μόλις 10 λεπτά δυτικά της Κορίνθου. Μεγάλη παραλία, καταπληκτική θέα, ελαιόδεντρα σε όλη της την έκταση - για να μην ξοδεύεται ο ιδιοκτήτης - και με πόσιμο νερό. Η τιμή της πληροφορούμαστε μόλις έπεσε στο μισό της αξίας της..  







Άγιος Αθανάσιος (Κόλπος Κορίνθου) 1,500,000 ευρώ


1,5 χιλιόμετρο από την Ιτέα και σε μικρή απόσταση από τους Δελφούς, το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού και το ιστορικό λιμάνι του Γαλαξιδίου. Το νησί είναι μικρό, 10,811 τετραγωνικά μίλια, με πεύκα και ελαιόδεντρα σε όλη του την έκταση. Και τώρα τα καλύτερα: Δίνεται απρόσκοπτη, πλήρης και χωρίς περιορισμούς κυριότητα, καθώς και τα απαραίτητα δικαιολογητικά από διάφορες δημόσιες αρχές. Ο Άγιος Αθανάσιος θα πωληθεί με επίσημο χάρτη χρήσης ο οποίος θα προσδιορίζει την περιοχή που έχει ήδη εγκριθεί για ανάπτυξη. Η έγκριση για ανάπτυξη προσθέτει μεγάλη αξία στο νησί!



Τραγονήσι, Σαρωνικός (Πελοπόννησος)


90 στρέμματα και ένα εκ μιας τριάδας νησιών, που απέχει μόλις 45 λεπτά με σκάφος από την Αθήνα, ή περίπου δυο ώρες με το αυτοκίνητο. Πολύ κοντά βρίσκεται το παραθαλάσσιο χωριό Κόρφος. Το τέλειο κρυσφήγετο και ένα από τα πολύτιμα πετράδια του Σαρωνικού..





Άγιος Ιωάννης (Πελοπόννησος)


Εκπληκτική ευκαιρία και αυτό το μεγάλο ελληνικό νησί, που βρίσκεται μόλις 2 ώρες από την Αθήνα, ενώ και αυτό απέχει 15 λεπτά από το γραφικό ψαροχώρι Κόρφος. Η πόλη των Μεγάρων απέχει μόνο μισή ώρα ενώ η Αθήνα απέχει 45 λεπτά με πλοίο κατά μήκος της ακτής, κάνοντας και αυτή την τοποθεσία ιδανική για την ελίτ της Ευρώπης!  



Βούβαλος, (Αμβρακικός κόλπος) 


Αυτό το εκπληκτικό ιδιωτικό νησί βρίσκεται στον Αμβρακικό Κόλπο, στη βορειοδυτική Ελλάδα. Ο Αμβρακικός κόλπος οδηγεί στο Ιόνιο Πέλαγος. Το νησί αποτελείται από ελαιώνες, δάση, βουνά και απόκρημνα βράχια. Ο Βούβαλος διαθέτει ένα εντυπωσιακό και ασυνήθιστο σχήμα το οποίο παρέχει φυσικά λιμάνια. Υπάρχει επίσης μια λιμνοθάλασσα στο κέντρο του νησιού. Δελφίνια και όμορφες αμμουδιές αλλά και σε βολική τοποθεσία, το νησί βρίσκεται κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο και πολλές μικρές πόλεις.




Ας περάσουμε τώρα στα "ανώνυμα" νησιά
..



Ελληνικό Νησί 01 (Ιόνιο Πέλαγος)

Η έκταση του νησιού είναι 678 στρέμματα, με διαστάσεις περίπου 1,4 χιλιόμετρα μήκος και 1,3 χιλιόμετρα πλάτος. Βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος και σε γεωγραφικό πλάτος: 38Β και μήκος: 21Α ενώ έχει 77 μέτρα υψόμετρο. Πλούσια βλάστηση ενώ το νησί είναι ακατοίκητο. Η γη σε αυτό το ιδιωτικό νησί αποτελείται από 230.000 τ.μ. λειβάδια, 490.000 τ.μ. δάση και 64.000 τ.μ πλήρως διαθέσιμης έκτασης. Διαθέτει δύο φυσικά λιμάνια και δύο φυσικές παραλίες με τη δυνατότητα δημιουργίας περισσότερων.Διαθέσιμα όλα τα απαραίτητα έγγραφα καθώς και η άδεια οικοδόμησης. Μπορούν να χτιστούν περίπου 185.000 τ.μ., ανάλογα με το πώς θα χρησιμοποιηθεί η γη, ενώ υπάρχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος περίπου 25 μέτρα από την ακτή, καθώς και διαθέσιμη παροχή νερού. Το νησί ανήκει σε ένα συγκρότημα πέντε όμορφων νησιών, τις Εχινάδες. Ακριβώς μπροστά από αυτά βρίσκεται ο κόλπος του Αστακού. Η πόλη του Αστακού είναι ένα μικρό ψαροχώρι με 2.000 κατοίκους που τους καλοκαιρινούς μήνες προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών. Υπάρχει αεροδρόμιο στο Αγρίνιο, 60 χιλιόμετρα μέσα στην ενδοχώρα. Το νησί βρίσκεται κοντά στο σύστημα εθνικών οδών της ηπειρωτικής Ελλάδας, πράγμα που κάνει το ταξίδι με το αυτοκίνητο σε Αθήνα, Πελοπόνησσο αλλά και Βόρειο Ελλάδα πολύ βολικό. 

Η Ελλάδα είναι ευλογημένη με περίπου 3.000 νησιά! Από αυτά, μόνο μια χούφτα είναι ιδιόκτητα, με το Σκορπιό το διασημότερο ελληνικό νησί που ανήκε στον Έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση. Το ελληνικό κράτος, λοιπόν, προσφέρει άλλα δύο ελληνικά νησιά προς πώληση, μια που τα έχουμε τόσα πολλά, στην ίδια τοποθεσία - μόνο 17 μίλια από το Σκορπιό!



Ελληνικό Νησί 02 (Ιόνιο Πέλαγος)

Μεγάλη η ευκαιρία για τουριστικές επιχειρήσεις σε αυτό το νησί για όποιον επενδύσει σε ελληνική ακίνητη περιουσία! Και επειδή η Ελλάδα είναι μια χώρα της ΕΕ, οι αγοραπωλησίες ακινήτων και οι επενδύσεις σε ακίνητα είναι πολύ απλή. Το νησί έχει έκταση 236 στρέμματα, βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος, κοντά στο Σκορπιό του Ωνάση. Το δεύτερο από τα πέντε νησιά του συμπλέγματος των Εχινάδων, μπροστά από τον κόλπο του Αστακού (όπως παραπάνω).



Ελληνικό Νησί 03 (Ιόνιο Πέλαγος)


Η έκταση του ιδιωτικού αυτού νησιού είναι 200 στρέμματα, το οποίο επίσης βρίσκεται κοντά στον Σκορπιό του Ωνάση, στο Ιόνιο πέλαγος και αποτελεί το τρίτο νησί του συμπλέγματος των Εχινάδων, μπροστά από τον κόλπο του Αστακού (όπως παραπάνω).





Παράλληλα η αμερικάνικη ιστοσελίδα www.buygreekislands.com, προτείνει την αγορά οικοπέδων σε διάφορα μη οικοδομήσιμα νησιά της Ελλάδας και έχει προχωρήσει σε διαφημιστική καταχώρηση στην αμερικάνικη εφημερίδα«San Francisco Chronicle».
Read more »

Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

ελληνικες παραλιες

Aχλα - Ανδρος

 Canal D Amour - Κερκυρα

Αντονι Κουιν - Ροδος

Βατουμι - Αντιπαξοι





Γιδακι - Ιθακη

Εγκρεμνοι - Λευκαδα

Καβουροτρυπες - Χαλκιδικη



Κολωνα - Κυθνος



Μυλοποταμος - Πηλιο

Τσιγκραδο - Μηλος
Read more »

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Τσενγκ Χο.

Τα ιστορικά αρχεία μιλούν για έναν Κινέζο Αυτοκράτορα, ο οποίος τον Ιούλιο του 1405 διέταξε μια αρμάδα 300 πλοίων και 30.000 ανδρών να σαλπάρει για τις δυτικές θάλασσες.
Επικεφαλής ήταν ένας απ'τους πιο ικανούς ναυτικούς όλων των εποχών:
ο Ναύαρχος Τσενγκ Χο (Zheng He).Στο κέντρο του στόλου του υπήρχαν τεράστια θησαυροφόρα πλοία που είχαν το διπλάσιο μέγεθος οποιουδήποτε άλλου πλοίου της εποχής.
Αυτά τα πλοία ήταν φορτωμένα με δώρα για τους ηγεμόνες όλων αυτών των τόπων που επισκέφθηκε.Σε διάστημα 3 δεκαετιών, ο Τσενγκ Χο ηγήθηκε 7 μεγάλων αποστολών και έφτασε μέχρι την Ινδία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, καλύπτοντας 25.000 μίλια αχανούς ωκεανού.
 Λίγα όμως χρόνια μετά το θάνατό του, Κινέζοι αξιωματούχοι κατέστρεψαν όλες τις καταγραφές για τα ταξίδια. Η Κίνα είχε γυρίσει την πλάτη της στον υπόλοιπο κόσμο...Ποιός ήταν αυτός ο μοναδικός άνδρας που οδήγησε μια αρμάδα στην άλλη άκρη της γης, 80 χρόνια πριν ο Κολόμβος σαλπάρει για την Αμερική;Και ποιός ήταν ο πραγματικός σκοπός αυτών των ταξιδιών;Η ιστορία ξεκινά στην επαρχία Γιουνάν, όπου γεννήθηκε ο Τσενγκ Χο το 1371 .Η οικογένεια του Τσενγκ Χο πιθανότατα να είχε μετοικήσει εκεί καθώς η Αυτοκρατορία επεκτεινόταν.Και όπως πολλοί κάτοικοι -ακόμη και σήμερα- της επαρχίας Γιουνάν, ήταν Μουσουλμάνος.Θα ήταν περήφανος που ο πατέρας του και ο παππούς του ήταν Χατζήδες επειδή είχαν πραγματοποιήσει το μεγάλο προσκύνημα στην Μέκκα.Ο παππούς του ήταν κυβερνήτης της επαρχίας Γιουνάν και ο πατέρας του κατείχε υψηλή θέση. Αρα η οικογένεια του ήταν πλούσια και αυτός πρέπει να έζησε μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία.Αυτή όμως η ευτυχισμένη παιδική ηλικία διακόπηκε απότομα, όταν μια μέρα στρατιώτες εισέβαλαν στο χωριό του κατασφάζοντας τους πάντες στο πέρασμά τους.



















Ο πατέρας του σκοτώθηκε μέσα στο μακελειό.Οι εισβολείς ανήκαν σε έναν στρατό 250.000 Κινέζων που επιτέθηκαν στην επαρχία Γιουνάν το 1381.Ο Αυτοκράτορας των Μινγκ ήταν αποφασισμένος να εκδιώξει τους τοπικούς Μογγόλους άρχοντες και να κάνει την επαρχία Κινέζικη.Ο μεγαλύτερος αδελφός του διέφυγε, αλλά ο Τσενγκ Χο δεν ήταν τόσο τυχερός. Οσο φρικτή κι αν ήταν η κατάστασή του, η σύλληψή του τού χάρισε ευκαιρίες που δεν θα γνώριζε διαφορετικά.
Μέσα στην αγριότητα της εποχής θα έπρεπε να πληρώσει με ένα τρομερό προσωπικό κόστος.Το 1381, ο δεκάχρονος αιχμάλωτος Τσενγκ Χο μεταφέρθηκε στην πρωτεύουσα των Μινγκ, Νανκινγκ.Σύμφωνα με ένα αρχαίο έθιμο οι γιοι των ηττημένων εχθρών ευνουχίζονταν απ'τους νικητές και ο Τσενγκ Χο βίωσε την απόλυτη ταπείνωση.
Εκτελούσαν την πράξη αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Το πέος και το όσχεον αφαιρούνταν με μια μαχαιριά. Έπειτα, ένα εξάρτημα τοποθετούνταν στην ουρήθρα για να μην κλείσει.
Κάποια παιδιά δεν ήταν πάνω από 9 ετών, αλλά η παράδοση επέβαλε ο Αυτοκράτορας να είναι ο μοναδικός άντρας στο Παλάτι. Ετσι, υπήρχε συνεχής ανάγκη από νεαρούς ευνούχους υπηρέτες.Αυτήν τη ζωή φαίνεται πως ήταν προορισμένος να ζήσει ο Τσενγκ Χο, αλλά η μοίρα του επεφύλασσε και κάτι ακόμη.Το 1390, όντας έφηβος, βρισκόταν στο Πεκίνο και ανήκε στο υπηρετικό προσωπικό του πρίγκιπα Ζου Ντι.Με τα χρόνια πρίγκιπας και ευνούχος δημιούργησαν ένα στενό δεσμό αφού πολεμούσαν δίπλα δίπλα στις στρατιωτικές εκστρατείες του Ζου Ντι ενάντια στους Μογγόλους.
Ο Τσενγκ Χο ανέπτυξε πολλές ικανότητες και καλλιέργησε τη νοημοσύνη του στο διάστημα που βρισκόταν στο παλάτι.
Οταν ο Τσενγκ Χο ήταν 31 ετών, ο Ζου Ντι ανέβηκε στο θρόνο και ανακήρυξε τον εαυτό του Αυτοκράτορα Γιουνγκ Λο.
Ο Γιουνγκ Λο προώθησε ευνούχους του παλατιού σε θέσεις ισχύος και ο Τσενγκ Χο ήταν το ανερχόμενο αστέρι σ'αυτήν την κλίκα. Ο Αυτοκράτορας σαφώς είχε μεγάλη εμπιστοσύνη στις ικανότητές του.
Ο Τσενγκ Χο είχε διοριστεί διοικητής του παλατιανού υπηρετικού προσωπικού και επικεφαλής των κατασκευών στο παλάτι.
 Το 1405 ο Αυτοκράτορας κάλεσε τον Τσενγκ Χο στην αίθουσα του θρόνου και του παρουσίασε το πιο φιλόδοξο σχέδιο που είχε συλλάβει.Ο Γιουνγκ Λο πίστευε ότι σαν Αυτοκράτορας δεν ήταν μόνο ο ημίθεος ηγεμόνας της Κίνας, αλλά και ολόκληρου του κόσμου.10.000 έθνη πέρα απ'τη θάλασσα έπρεπε να υποβάλλουν ένα φόρο υποτέλειας σ’αυτόν. Για να το κατορθώσει θα έστελνε μια τεράστια αρμάδα στις δυτικές θάλασσες.Και ο άνδρας που επιθυμούσε να πραγματοποιήσει το φιλόδοξο όραμα δεν ήταν άλλος από τον έμπιστο ευνούχο του, τον Τσενγκ Χο.Το Αυτοκρατορικό Διάταγμα πρόσταξε την κατασκευή εκατοντάδων πολεμικών καθώς και μεγάλων θησαυροφόρων πλοίων.
Σε ηλικία μόλις 34 ετών, ο Τσενγκ Χο βρέθηκε να κυβερνά τον πιο ισχυρό στόλο που είχε γνωρίσει ο κόσμος. Αυτόν που θα έφερνε την Κίνα στους πιο μακρινούς τόπους
του τότε γνωστού κόσμου.Πρώτη προτεραιότητα ήταν τα πλοία.Από το 1405 και εξής πάνω από 1000 σκάφη χτίστηκαν ή προσαρμόστηκαν για τις Αυτοκρατορικές αποστολές.Το ναυπηγείο στην Νανκίνγκ, το μεγαλύτερο στη χώρα, μετατράπηκε σε μία τεράστια γραμμή παραγωγής.
Η χρήση δεξαμενών 400 χρόνια πριν κατασκευαστούν για πρώτη φορά στη δύση ήταν το κλειδί για τον εκπληκτικό ρυθμό παραγωγής.Ηδη διάσημοι σαν εξαίρετοι ναυπηγοί, οι Κινέζοι της δυναστείας Μινγκ, προχώρησαν στην κατασκευή απαράμιλλων σε μέγεθος - μέχρι τον 19ο αιώνα- πλοίων.Οι πηγές αναφέρουν ότι τα θησαυροφόρα πλοία του Τσενγκ Χο είχαν μήκος 138μ. και φάρδος 56μ.Πολύ μεγαλύτερα, δηλαδή, από τη Σάντα Μαρία του Χριστόφορου Κολόμβου.
Αυτά τα μεγαθήρια λέγεται ότι έμοιαζαν με πλωτές πόλεις.Το Σάντα Μαρία είχε 90 άνδρες πλήρωμα. Η ναυαρχίδα του Τσενγκ Χο λέγεται ότι μετέφερε 1000 άνδρες μαζί με ζώα και προμήθειες.
Είχε ακόμη δεξαμενές με ψάρια και στα αμπάρια του μετέφερε μεγάλες ποσότητες πολύτιμων αντικειμένων όπως πορσελάνες και μετάξια.Ο στόλος αποτελούνταν και από άλλα μικρότερα σκάφη.Από πλοία που μετέφεραν άλογα και ζώα και είχαν μήκος 100μ. Πλοία που μετέφεραν δημητριακά και τροφές και είχαν μήκος πάνω από 80μ. καθώς επίσης και από 180 πολεμικά πλοία που είχαν μήκος περίπου 60μ.
Υπήρχαν ακόμη και ειδικά πλοία για την μεταφορά νερού.
Σε μια αναφορά περιγράφεται η φρούρηση των θησαυροφόρων πλοίων, καθώς τα 300 πλοία του στόλου ταξίδευαν σε σχηματισμό γύρω τους.Μαζί με τον Τσενγκ Χο ταξίδευε και ένας Μουσουλμάνος μεταφραστής που λεγόταν Μα Χουάν. Το 1433 δημοσίευσε ένα χρονικό για τα χρόνια του στη θάλασσα.
Είναι η βασική ιστορική πηγή για τους τόπους και τους ανθρώπους που συνάντησε ο στόλος του Τσενγκ Χο.Οι διηγήσεις όμως του Μα Χουάν δεν αναφέρουν το μέγεθος των πλοίων τους, αφήνοντας ετσι το πεδίο ελεύθερο για ατέλειωτες συζητήσεις απ'τους ειδικούς.
Τα υπολείμματα ενός πλοίου του 13ου αιώνα φυλάσσονται στο Ναυτικό Μουσείο Τσανγκ Τσόου.Οταν ήρθε στο φως το 1974, το κύτος των 35μ. ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό που οι ειδικοί θεωρούσαν εφικτό για την εποχή εκείνη.200 χρόνια πριν από τον Τσενγκ Χο οι ναυπηγοί είχαν γίνει δεξιοτέχνες στα τριπλό πέτσωμα του σκαφών και στους υδατοστεγείς μπουλμέδες που απέτρεπαν την πλημμύρα, ενισχύοντας το κύτος.Θα επέτρεπαν αυτές οι τεχνικές στους μαραγκούς του Τσενγκ Χο να χτίσουν ακόμη
μεγαλύτερα σκάφη;Τα πρώτα στοιχεία αποκαλύφθηκαν το 1957 όταν οι αρχαιολόγοι ανάσκαψαν
τις δεξαμενές του ναυπηγείου Νανκίνγκ και έφεραν στο φως τεράστιες δοκούς
από την εποχή του Τσενγκ Χο.Το κλειδί για την επιβεβαίωση του μεγέθους των πλοίων του Τσενγκ Χο είναιτα υπολείμματα ενός γιγάντιου πηδαλίου.
Πολλοί ειδικοί χρησιμοποίησαν αυτό το πηδάλιο για να εκτιμήσουν το μήκος των πλοίων του Τσενγκ Χο.Κάποιοι θεωρούν ότι είναι καθόλα πιθανό τα πλοία του να είχαν μήκος 138μ. και 56 μέτρα φάρδος.Ο Τσανγκ Τσι Κι είναι ένας ναυπηγός που διαφωνεί.Πιστεύει ότι πλοία τέτοιου μεγέθους θα ήταν πολύ μεγάλα για χειρισμό και ότι το ξύλο απλά δεν είναι αρκετά ανθεκτικό υλικό για ποντοπόρα σκάφη που ζύγιζαν πάνω από 10.000 τόνους.Επίρρωση αυτής τη θέσης υπάρχει και σ'αυτήν τη Βουδιστική προσευχή.
Είναι η μοναδική σύγχρονη εικόνα των πλοίων του Τσενγκ Χο.Με 4 μόνο κατάρτια, αντί για 9, τα πλοία φαίνεται ότι είχαν ένα πιο συμβατικό μέγεθος. Υπολογίσθηκε ότι είχαν μήκος 60 με 62 μέτρα.Παραμένουν, ωστόσο, πολύ μεγαλύτερα απ'αυτά που έχτιζαν οι Ευρωπαίοι τότε.Τον χειμώνα του 1405, με τον νοτιοανατολικό μουσώνα, η αρμάδα του Τσενγκ Χο άνοιξε πανιά για τον Ινδικό ωκεανό.Μέχρι τότε, ο 34χρονος Τσενγκ Χο δεν είχε ξαναβρεθεί στη θάλασσα.Αν και δεν ήταν ταξίδια ανακαλύψεων, η πρώτη αποστολή του Τσενγκ Χο ήταν πολύ φιλόδοξη.Να φτάσει στην Ιάβα, να διασχίσει τον πορθμό της Μαλάκα, να περάσει τη Σουμάτρα και από εκεί να φτάσει στον προορισμό που είχε επιλέξει ο αυτοκράτορας. Στο βασίλειο Καλικούτ στην ακτή του Μαλαμπάρ.Ο λόγος που είχε ταξιδέψει στην άλλη άκρη του κόσμου ήταν ο ίδιος για τον οποίο ήταν παγκοσμίως διάσημο το Καλικούτ. Για το πιπέρι.
Το πιπέρι είχε ενυπωσιάσει τον Αυτοκράτορα Γιουνγκ Λο, όχι μόνο για τη νοστιμιά του σαν μπαχαρικό, αλλά και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες για τα στομαχικά και καρδιακά προβλήματα.Στην Κίνα ήταν τόσο σπάνιο, ώστε ενίοτε αντικαθιστούσε τα χρήματα.Είναι το μεγαλύτερο σε αριθμούς εμπόρευμα που βρίσκουμε στα αρχεία. Τεράστιες ποσότητες είχαν εισαχθεί. Ηταν κάτι που οι Κινέζοι δεν είχαν στο παρελθόν.Ο Τσενγκ Χο, όμως, είχε έρθει προετοιμασμένος να εμπορευτεί. Τα αμπάρια του ήταν γεμάτα με πολύτιμα μετάξια και με πορσελάνες της Δυναστείας των Μινγκ που εκτιμούνταν στην περιοχή για την αντοχή και την ομορφιά τους.Ο Τσενγκ Χο πέρασε τους πρώτους 3 μήνες του 1407 κάνοντας εμπόριο για λογαριασμό του Αυτοκράτορα.Στο τέλος της Ανοιξης, με τους νοτιοδυτικούς ανέμους του μουσώνα ο στόλος αναχωρούσε για την Κίνα φορτωμένος με τα πολύτιμα εμπορεύματά του.Το εμπόριο, όμως, ήταν μόνο ένας απ'τους σκοπούς των ταξιδιών του Τσενγκ Χο.Με 300 πλοία οι αποστολές του είχαν πιθανώς και ένα άλλο κρυφό κίνητρο.Για να το κατανοήσουμε καλύτερα, θα πρέπει να κατανοήσουμε τη λογική του ανθρώπου που διέταξε τις αποστολές αυτές του Αυτοκράτορα Γιουνγκ Λο.
Ο Γιονγκ Λο ήταν ένας απ'τους μεγαλύτερους οραματιστές, αλλά και πιο αδίστακτους Κινέζους Αυτοκράτορες.Το 1402 πήρε το θρόνο από τον ανιψιό του μετά από έναν τριετή εμφύλιο πόλεμο και στη συνέχεια εκτέλεσε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους που δεν τον υποστήριζαν.Χιλιάδες θανατώθηκαν.Ο Γιουνγκ Λο είχε δύο διακαείς πόθους. Να επαναφέρει την Κινεζική κουλτούρα μετά από αιώνες Μογγολικής εξουσίας και να νομιμοποιήσει τη διεκδίκησή του για το θρόνο.Μεταφέροντας την πρωτεύουσα της Κίνας από την Νανκίνγκ στο Πεκίνο κατασκεύασε το μεγαλύτερο παλάτι στον κόσμο, την Απαγορευμένη Πόλη.
Επίσης οχύρωσε και επέκτεινε το Μέγα Τείχος για να αποτρέψει την Μογγολική εισβολή από τον βορά.Οι φιλοδοξίες του ήταν δεν είχαν όριο.Στη διαρκή αναζήτηση του για δόξα και επιβεβαίωση ο Αυτοκράτορας άρχισε να στρέφεται πέρα από τα σύνορα της Κίνας. Ηθελε να εξασφαλίσει ότι κανείς δεν θα αμφισβητούσε τη νομιμότητά του. Και ένας τρόπος για να γίνει αυτό ήταν αν πληθώρα ηγεμόνων από άλλους τόπους αναγνώριζαν την θεϊκή του υπόσταση. Και αυτό ήταν σημαντικό για εκείνον.Αν οι ξένοι ηγεμόνες πείθονταν να υποβάλουν έναν φόρο υποτέλειας, ο Αυτοκράτορας πίστευε ότι οι θεοί θα τον ευνοούσαν και η Δυναστεία του θα διαρκούσε για πάντα.Η αποστολή του Τσενγκ Χο ήταν να κάνει τον κόσμο να προσκυνήσει. Δεν είχε σταλεί σε αναζήτηση νέων τόπων.Εκείνο που αναζητούσε ήταν ηγεμόνες που θα πείθονταν να αναγνωρίσουν τον Αυτοκράτορα Γιουνγκ Λο.Και ο Τσενγκ Χο ήταν δεξιοτέχνης στη διπλωματία.
Παρέθετε δείπνα και εντυπωσίαζε επιδεικνύοντας ό,τι καλύτερο διέθετε η Κίνα.Οι ντόπιοι ηγεμόνες δήλωναν την αναγνώριση τους. Σε ανταπόδοση, η Κίνα θα συμφωνούσε να εμπορευτεί μαζί τους. Πρέσβεις επιβιβάζονταν στο πλοίο για το μεγάλο ταξίδι προς την Κίνα για να προσφέρουν τα δώρα τους αυτοπροσώπως στον Αυτοκράτορα.Τα πιο εντυπωσιακά ήταν σπάνια ζώα που δεν τα είχαν ξαναδεί στην Κίνα.
Το πλάσμα που εντυπωσίασε περισσότερο την αυλή ήταν ένα δώρο από τον ηγεμόνα του Μαλίντι, στη σημερινή Κένυα. Μια επιβλητική καμηλοπάρδαλη.Οι Κινέζοι έγραψαν ποίηση γι'αυτό, το ζωγράφισαν και γενικά πίστευαν ότι ήταν το πιο εντυπωσιακό πλάσμα.Αν ένας ηγεμόνας δεν ήθελε να γίνει υποτελής στην Κίνα υπήρχε πάντα η απειλή της στρατιωτικής δύναμης.Τα πρώτα χρόνια της βασιλείας του Γιουνγκ Λο σημαδεύτηκαν απ'τη βία. Εγινε εισβολή στο Βιετνάμ, στο Νάι Βιέτ. Εισέβαλαν σε αρκετές πολιτείες της Ταϊλάνδης, στη σημερινή περιοχή της επαρχίας Γιουνάν.Οποιος εξετάσει όσα έγιναν κατά τη διάρκεια αυτών των ταξιδιών θα δει ότι δεν είχαν την πρόθεση να είναι ειρηνικά ή φιλικά.Η στρατιωτική δύναμη δήλωνε ότι η Κίνα δεν θα σταματούσε πουθενά προκειμένου να προστατέψει τα συμφέροντά της.Τα Κινέζικα αυτοκρατορικά αρχεία για την 6η Ιουλίου 1411, εξιστορούν πώς ο Τσενγκ Χο εξοργισμένος από επιθέσεις στο πλοίο, οδήγησε στρατό στην πρωτεύουσα της Κεϋλάνης, συλλαμβάνοντας τον βασιλιά επειδή έδειξε ασέβεια στον Αυτοκράτορα.Η αρμάδα του Τσενγκ Χο είχε γίνει μια ισχυρή δύναμη στη θάλασσα και το μήνυμα που έφτανε σε όλα τα λιμάνια ήταν ότι είτε έπρεπε να πληρώσουν φόρο υποτέλειας, είτε να πληρώσουν το τίμημα.Επιδιώκοντας πλούτη και υποτέλεια ο στόλος του Τσενγκ Χο έφτασε στην Αραβική θάλασσα για πρώτη φορά το 1414.
Επί 500 χρόνια, οι Αραβες έμποροι ήταν αριστοτέχνες θαλασσοπόροι διασχίζοντας αυτά τα νερά με απλά μονοκάταρτα ή δικάταρτα καϊκια.Αυτοί οι έμποροι κυριαρχούσαν στους εμπορικούς δρόμους μεταξύ της Ινδίας της Αραβίας και της Αφρικής, φτάνοντας συχνά και μέχρι την Κίνα.Ο Τσενγκ Χο χρησιμοποίησε τους χάρτες και τις γνώσεις αυτών των Αράβων θαλασσοπόρων για να βρίσκει την πορεία του.
Αυτές είναι πληροφορίες πλοήγησης θα μπορούσαν να πηγάζουν μόνο από πολύ έμπειρους εμπόρους και την εποχή εκείνη αυτοί οι έμποροι ήταν οι Μουσουλμάνοι.Αυτοί οι στόλοι ήξεραν ακριβώς πού πήγαιναν και γιατί.
Το μόνο που πρέπει να κάνει κάποιος είναι να δει τον χάρτη και αντιλαμβάνεται ότι οι προορισμοί του στόλου των Μινγκ ήταν όλα τα στρατηγικά λιμάνια του εμπορικού δικτύου στον Ινδικό ωκεανό.Το 1419, ο στόλος έφτασε στην Υεμένη και το λιμάνι Αντεν.Εχοντας τον έλεγχο της εισόδου στην Ερυθρά θάλασσα και των δρομολογίων των καραβανιών στο βορά αποτελούσε τον κόμβο Ευρώπης, Αιγύπτου, Αραβίας και της Ανατολής.
Ενα από τα ενδιαφέροντα προϊόντα του για τους Κινέζους ήταν μία ρητίνη που λαμβανόταν από δέντρα στην έρημο της Υεμένης. Το λιβάνι.
Δεν προοριζόταν μόνο για τη θεραπεία πολλών ασθενειών, αλλά το άρωμά του πίστευαν ότι γέμιζε τους ανθρώπους με μια αίσθηση χαράς.Η Υεμένη έγινε ο μυθικός τόπος, όπου παραγόταν αυτή η μαγική ουσία. Μαγική γιατί ήταν το μέσον επικοινωνίας με τη θεότητα.Τον 15ο αιώνα παραγόταν ακόμη σε αρκετή ποσότητα, ώστε αναφέρεται από τον Μα Χουάν και σίγουρα οι Κινέζοι θα το λάτρευαν.Αφήνοντας πίσω την Υεμένη, ο πλούσιος στόλος ακολούθησε τους Αραβικούς εμπορικούς δρόμους νότια, κατά μήκος των Αφρικανικών ακτών.Υπάρχουν θεωρίες που υποστηρίζουν ότι ο Τσενγκ Χο ανακάλυψε την Αμερική, αλλά δεν υπάρχουν έγκυρα στοιχεία που να το αποδεικνύουν.
Και τα χρονικά που γράφτηκαν κατά τη διάρκεια των ταξιδιών ορίζουν σαν το απώτατο σημείο της διαδρομής του το Μαλίντι, στη σημερινή Κένυα.Σήμερα είναι ένας τουριστικός προορισμός, αλλά το Μαλίντι ήταν κάποτε μία πλούσια πόλη κράτος, την οποία εποικούσαν Αραβες έμποροι.Ηταν κυρίαρχοι του εμπορίου ανάμεσα στην Αφρική και τον Ινδικό ωκεανό.
Εκείνο που πραγματικά ενδιέφερε τους Κινέζους ήταν το χρυσάφι της Αφρικής από την ενδοχώρα. Αυτό το χρυσάφι τροφοδοτούσε όλο το σύστημα γιατί με το αφρικανικό χρυσάφι πλήρωναν όλα τα πολυτελή προϊόντα όπως το πιπέρι και τα λοιπά.Η Αφρική ήταν το Ελ Ντοράντο της Κίνας. Ενας τόπος με ανεξάντλητα μυστήρια και θησαυρούς.Πίσω στην Κίνα, ωστόσο, οι επικρίσεις για τα ταξίδια αυξάνονταν. Οι Κινέζοι είχαν αρχίσει να κάνουν μερικές δυσάρεστες ερωτήσεις.«Ποιός ήταν ο σκοπός αυτών των υπερπόντιων αποστολών;»«Ηταν ακόμη αναγκαία;»Μετά από τόσο καιρό στη θάλασσα, ο Τσενγκ Χο δεν είχε ιδέα πόσο η κατάσταση είχε αλλάξει στην πατρίδα.Τη νύχτα της 9ης Μαϊου 1421, η Απαγορευμένη πόλη κεραυνοβολήθηκε μόλις 4 μήνες μετά την ολοκλήρωσή της. Για τον Γιουνγκ Λο ίσως ήταν ένα σημάδι πως οι Θεοί ήταν θυμωμένοι.
Μέσα σε 3 χρόνια, ήταν νεκρός και ο γιος του κληρονόμησε το θρόνο.Ο Τσενγκ Χο βρέθηκε στο περιθώριο.Ο νέος Αυτοκράτορας αδιαφορούσε για τα μεγαλειώδη σχέδια του πατέρα του και η Κίνα γύρισε την πλάτη στη θάλασσα.Λέγεται ότι οι Κινέζοι κατέστρεψαν τα ημερολόγια του πλοίου και όλες τις καταγραφές αποφασισμένοι να μην επαναλάβουν μια τόσο ολέθρια δαπανηρή πολιτική.
Μέχρι το τέλος του αιώνα, η κατασκευή πλοίων με παραπάνω από 2 κατάρτια απαγορευόταν με ποινή το θάνατο και η διοίκηση διέταξε την καταστροφή όλων των ποντοπόρων πλοίων.Η εποχή που η Κίνα ήταν μια ναυτική υπερδύναμη είχε τελειώσει.Πώς κυριαρχείς σε ένα ωκεανό στο μέγεθος του Ινδικού ωκεανού;Οι μοναδικοί που το κατόρθωσαν ήρθαν αργότερα και ήταν οι Πορτογάλοι.65 χρόνια μετά την επιστορφή του τελευταίου στόλου του Τσενγκ Χο, ο Πορτογάλος εξερευνητής Βάσκο ντε Γκάμα διέσχιζε τα νερά του Ινδικού ωκεανού προαναγγέλλοντας μια νέα εποχή Ευρωπαϊκής κυριαρχίας.
 Αν οι Κινέζοι είχαν διατηρήσει το στόλο τους σίγουρα θα είχαν κατατροπώσει
τους Πορτογάλους...

Read more »

θρυλοι

 Οι πρώτοι θρύλοι σχετικά με το Τρίγωνο των Βερμούδων ξεκινούν ήδη με τον Χριστόφορο Κολόμβο. Το 1492, λίγο πριν φτάσει στις Δυτικές Ινδίες ο Κολόμβος σημείωσε στο ημερολόγιο του πλοίου του οτι αυτός και το πλήρωμα του είχαν παρατηρήσει μια τεράστια μπάλα φωτιάς να πέφτει στην θάλασσα και οτι η πυξίδα τους συμπεριφερόταν λανθασμένα. Στις 11 Οκτωβρίου ο Κολόμβος και ένας άλλος άντρας είδαν ένα φως πάνω απο τα νερά το οποίο εξαφανίστηκε ξαφνικά. Από την εποχή του Κολόμβου περισσότερα απο 100 πλοία και αεροπλάνα έχει αναφερθεί οτι χάθηκαν στο Τρίγωνο των Βερμούδων. 

    Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν οτι το Τρίγωνο στεγάζει την περίφημη χαμένη πόλη της Ατλαντίδας. Δεν έχει παρουσιαστεί κανένα στοιχείο που να στηρίζει την θεωρία αυτη αλλά πολλοί υποστηρίζουν οτι "ένιωσαν" τις δυνάμεις της χαμένης πόλης.


    Πολλοί ακόμα εξαιτίας της έλλειψης πληροφοριών και του μυστηρίου που υπάρχει στρέφονται στη μόνη δυνατή λύση- εξωγήινοι. Πάλι όμως δεν υπάρχουν ενδείξεις που να δείχνουν κανένα σημάδι απο εμφάνιση UFOs στην περιοχή.


    Άλλοι πιστεύουν ότι ένα πεδίο ενέργειας με παρέκκλιση δημιουργεί στρεβλώματα χρόνου ή ακόμα και κενά. Μια πτήση με επιβάτες (National Airlines 727) εξαφανίστηκε απο τις οθόνες του ραντάρ στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Μαιάμι για 10 λεπτά. Κατα την άφιξη το πλήρωμα αρνήθηκε οτι κατι παράξενο είχε συμβεί εκτός του οτι ταξίδεψαν για 10 λεπτά ανάμεσα σε λεπτή ομίχλη.

    Άλλη μια υπόθεση που ενδυναμώνει τη θεωρία αυτή είναι εκείνη της Carolyn Casico και του επιβάτη της. Η Carolyn, πιλότος για πολλά χρόνια, είχε ναυλωμένη πτήση στο νησί Turk στο Τρίγωνο των Βερμούδων. Καθώς πλησίασε το νησί το προσωπικό του εδάφους την είδε να κάνει κύκλους άσκοπα. Ο υπεύθυνος του αεροδρομίου δεν λάμβανε καμιά απάντηση μέσω του ασύρματου, όταν την άκουσε να λέει στον επιβάτη της, " Δεν μπορώ να το καταλάβω. Αυτό έπρεπε να είναι το νησί Turk αλλά δεν υπάρχει τίποτα εδώ. Είναι το σωστό μέρος στον χάρτη, το σχήμα είναι σωστό αλλά το νησί φαίνεται ακατοίκητο - ούτε κτίρια, δρόμοι, τίποτε…". Μετά από μερικούς κύκλους ακόμα έκανε στροφή προς τα πίσω κι έφυγε. Κανείς δεν ξαναείδε μετά απο αυτό την Carolyn και τον επιβάτη της…
Read more »

Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

ανάσυρση Μιράζ 2000 από το βυθό



Ένα βομβαρδιστικό Μιράζ 2000 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας βρέθηκε αυτήν την εβδομάδα στα βάθη του Αιγαίου Πελάγους.

Το διθέσιο αεροσκάφος κατέπεσε στις 9 Ιουνίου κατά τη διάρκεια άσκησης κοντά στη Σάμο ύστερα από πρόβλημα που παρουσίασε.

Οι δύο επιβαίνοντες σώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομεία.

Read more »

Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Ιστορία της Ζακύνθου

.

Η καταγραμμένη ιστορία της Ζακύνθου ξεκινά από την Παλαιολιθική και Νεολιθική Εποχή, από τις οποίες βρέθηκαν κατάλοιπα στην παραλία Λαγανά. Τα ευρήματα αποτελούνταν από απολιθωμένα οστά της Παλαιολιθικής.
Σύμφωνα με τον Όμηρο, το όνομα της Ζακύνθου προέρχεται από τον πρώτο εποικιστή της, τον Ζάκυνθο, γιο του βασιλιά της Τροίας Δαρδανού, που έφτασε στο νησί γύρω στο 1600 με 1500 π.Χ.
Σύμφωνα με άλλες ιστορικές πηγές, το όνομα του νησιού προέρχεται ετυμολογικά από τις λέξεις Ζα και Κύνθος, που σημαίνει λόφος, και συμφωνεί με το ορεινό ανάγλυφο της Ζακύνθου. Η λέξη Κύνθος ήταν πολύ συνηθισμένη στην αρχαιότητα, έτσι είχε ονομαστεί και ο ιερός λόφος της Δήλου. Από εδώ βγήκε και το γυναικείο όνομα Κύνθια, συνηθισμένο στην αρχαιότητα.
Άλλη αποικία του Ζάκυνθου ήταν και οι Κυδωνίες στην Κρήτη. Επιπλέον ίδρυσε και την αποικία της Φωκίδας, σε συνεργασία με τους Φωκαείς. Αργότερα η Ζάκυνθος κυριεύτηκε από από τον βασιλιά της Κεφαλονιάς, τον Αρκίσιο, και τελικά επανακαταλήφθηκε από τον Οδυσσέα, γιο του Λαέρτη, το βασιλιά της Ιθάκης. Υπό τη δική του αρχηγία η Ζάκυνθος συμμετείχε στον Τρωικό Πόλεμο (δες και εισαγωγή, «κατάλογος των πλοίων» από την μετάφραση της Οδύσσειας του Πάλλη). Με τον γυρισμό του Οδυσσέα στην Ιθάκη συνάφθηκε, με τη μεσολάβηση του Νεοπτόλεμου,  συνθήκη που εξασφάλιζε αυτονομία και δημοκρατική διακυβέρνηση στο νησί. Η συνθήκη ήταν η πρώτη στο είδος της σε όλη την αρχαιότητα. Αυτή η περίοδος κράτησε για περίπου 650 χρόνια.  Τον 6ο αιώνα π.Χ. κόπηκαν ασημένια νομίσματα που εικόνιζαν τον Τρίποδα Απόλλωνα.
Η Ζάκυνθος έμεινε ουδέτερη κατά τους Περσικούς Πολέμους, μέχρι την Μάχη των Πλαταιών, οπότε βοήθησε να διώξουν οι Έλληνες τους Πέρσες πίσω στην Περσία, σε συμμαχία με τους Λακεδαιμόνιους. Το 455 π.Χ. συμμάχησαν με τους Αθηναίους και, κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, η Ζάκυνθος και η Κέρκυρα ήλθαν αντιμέτωποι με τους Κορινθίους. Μετά την καταστροφή του Αθηναϊκού στόλου στη Σικελία, η Ζάκυνθος καταλήφθηκε από τους Λακεδαιμόνιους που επέβαλαν ολιγαρχικό πολίτευμα. Αργότερα, όμως, οι κάτοικοι του νησιού επαναστάτησαν και επανέφεραν το δημοκρατικό πολίτευμα.
Πιστεύεται πως τα πρόσωπα που πρωτοδίδαξαν στους Ζακυνθινούς τις αρχές της Χριστιανικής θρησκείας ήταν η Μαρία η Μαγδαληνή και η Μαρία του Κλωπά, στο πέρασμά τους από το νησί πηγαίνοντας για τη Ρώμη. Το όνομα του χωριού Μαρίες προβάλλεται ως απόδειξη του γεγονότος. Το προαναφερθέν γεγονός γιορτάζεται μέχρι σήμερα στο χωριό κάθε χρόνο με μεγάλη γιορτή.
Κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους ο Μέγας Κωνσταντίνος ενέταξε την Ζάκυνθο στην επαρχία της Ιλλυρίας. Ήταν η εποχή που η Ζάκυνθος υπέφερε από πειρατικές επιδρομές. Το νησί καταστράφηκε επανειλημμένα από τους κουρσάρους, μια και βρισκόταν πάνω στο δρόμο τους, σε στρατηγικό σημείο που ένωνε τη Δύση με την Ανατολή, μέχρι που τελικά καταλήφθηκε απί τους Ενετούς το 1804.
Από το τέλος του 12ου αιώνα μέχρι και το 1357 το νησί ήταν κάτω από Γαλλική κατοχή. Το 1357 εγκαταστάθηκε στο νησί η δυναστεία Ντε Τόλι. Οι Ντε Τόλι συνέβαλαν στο να δημιουργθεί στο νησί η διοικητική και οικονομική οργάνωση που οδήγησαν στην ανάπτυξη της Ζακύνθου μέχρι την εποχή της Οθωμανικής επίθεσης. Τότε το νησί λαφυραγωγήθηκε και οι κάτοικοί του εξορίστηκαν στην Πελοπόννησο. Πέντε χρόνια αργότερα, το 1485, το νησί καταλήφθηκε από τους Ενετούς που πρόσφεραν στους εξορισμένους κατοίκους του χωράφια και σπίτια για να επανέλθουν (κάποιοι έπρεπε να δουλεύουν ώστε οι ευγενείς να ... κάθονται!). Τα ονόματα των Ενετών ευγενών καταγράφτηκαν στο Λίμπρο ντ’ Όρο της Ζακύνθου. Το νησί αναπτύχθηκε, απέκτησε μεγάλο σχετικά πληθυσμό και αναδιοργανώθηκε. Η πόλη ξανακτίσθηκε με εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό στιλ και ονομάστηκε Φλωρεντία της Ελλάδας. Όμως, ο διαχωρισμός των κατοίκων σε τάξεις, τους Ευγενείς, τους Αστούς και τους Ποπολάρους, οδήγησε σε εκμετάλλευση των Ποπολάρων από τους Ευγενείς. Οι ποπολάροι επαναστάτησαν ενάντια στους ευγενείς από το 1628 μέχρι το 1632, μια επανάσταση που έμεινε στην ιστορία με το όνομα «Το Ρεμπελιό των Ποπολάρων»
Στο μεταξύ, η υπόλοιπη Ελλάδα ήταν κάτω από Τουρκική κατοχή. Η Φιλική Εταιρεία, η γνωστή μυστική οργάνωση για την προετοιμασία της εθνικοαπελευθερωτικής εξέγερσης, είχε το στρατηγείο της στην Ζάκυνθο.
Το 1851 ένα μέλος της Κυβέρνησης, ο Ιωάννης Τυπάλδος Καπελάτος, πρότεινε την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα. Οι Βρεταννοί αντέδρασαν βίαια και οι ντόπιοι, κάτω από την αρχηγία του Κωνσταντίνου Λομβάρδου, έκαναν έναν αιματηρό αγώνα για την Ένωση με μια πατρίδα που είχε μόλις αποκτήσει μια όχι και τόσο σταθερή ανεξαρτησία. Στις 21 Μαΐου του 1864 η ελληνική σημαία σηκώθηκε στο νησί για να καλωσορίσει τον Ελληνικό στρατό.
Κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, η Ζάκυνθος καταλήφθηκε από τους Ιταλούς και τους Γερμανούς, μέχρι την απελευθέρωσή της στις 12 Σεπτεμβρίου του 1944.
Ο μεγάλος σεισμός του 1953 κατέστρεψε τα περισσότερα από τα μνημεία της Πολιτιστικής Εξέλιξης και της Ιστορίας του νησιού. Τα λίγα που σώθηκαν δίνουν μία αμυδρή μόνο εικόνα του ένδοξου παρελθόντος του.








Read more »

ιονιο πελαγος


Το Ιόνιο πέλαγος, η θαλάσσια περιοχή που έχει την τύχη να κλείνει στις υγρές αγκαλιές της τα πιο όμορφα νησιά της Ελλάδας, καλύπτει την δυτική πλευρά της Βαλκανικής χερσονήσου και φυσικά αποτελεί ένα μέρος της Μεσογείου.
Απλώνεται από τις δυτικές ακτές της Ελλάδας, βρέχει τις ακτές της Καλαβρίας, της Απουλίας, της Σικελίας και φτάνει μέχρι τον πορθμό του Οτράντο. Κι ακόμη ενώνεται με το δυτικό τμήμα του Κρητικού πελάγους και την Μεσόγειο.
Στην πλευρά της ηπειρωτικής Ελλάδας βρίσκεται το σύμπλεγμα των Εφτανήσων που στο σύνολό τους, μαζί με άλλα μικρά νησιά, ξεπερνούν τα είκοσι.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Ιόνιο πέλαγος και μάλιστα στην περιοχή της Λευκάδας βρίσκεται το μεγαλύτερο θαλάσσιο βάθος της Μεσογείου। Κι’ ακόμη το Ιόνιο πέλαγος είναι η πιο σεισμογενής περιοχή του κόσμου καθώς βρίσκεται στο σημείο όπου συγκλίνουν οι τρεις τεκτονικές πλάκες। Η Ευρασιατική, η Αφρικανική και η Απουλιανή.
Το Ιόνιο πέλαγος δεν έχει κάποια ιδιαίτερη ιστορία, όμως αποτελεί ένα σπουδαίο στρατιωτικό σημείο, αφού όποιος το κατέχει μπορεί να ελέγχει την επικοινωνία με το Αδριατικό πέλαγος και την κυρίως Μεσόγειο. Σ’ αυτό άλλωστε οφείλεται η μεγάλη μάχη για την κυριαρχία της περιοχής μεταξύ Αγγλίας, Γερμανίας, Ιταλίας κατά τη διάρκεια του Β! Παγκοσμίου πολέμου.
Οι πρώτες ονομασίες του Ιονίου πελάγους που συναντάμε στο βάθος του χρόνου είναι Κόλπος της Ρέας και Κρόνιο Κάλλος। Η ονομασία Ιόνιο δόθηκε για πρώτη φορά κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας। Υπάρχει η εκδοχή το όνομα να προέρχεται από τους Χάονες φυλή που κατοικούσε στα παράλια της Ηπείρου. Κατ’ άλλους μπορεί η ονομασία να προέρχεται από τους Ίωνες που χάθηκαν κατά τις μετακινήσεις τους στην περιοχή του Ιονίου. Όμως η πλέον επικρατέστερη εκδοχή για την προέλευση της ονομασίας του Ιονίου πελάγους χαρακτηρίζεται αυτή της Ιούς, κόρης του Ίναρχου, γενάρχη των Αργείων.
.
Η Ιώ ήταν η κορυφαία ιέρεια της Θεάς Ήρας στο αρχαίο Ηραίον, που βρισκόταν μεταξύ Μυκηνών και Τύρινθας। Ο Δίας, ο σκανταλιάρης, αυτός ο μεγάλος ερωτιάρης Θεός του Ολύμπου, ερωτεύθηκε την Ιώ παράφορα. Όταν η χιλιοαπατημένη Ήρα το πληροφορήθηκε την μεταμόρφωσε σε άσπρη αγελάδα. Αργότερα η Ήρα απαίτησε από τον Δία να της φέρει την άσπρη αγελάδα, .την οποία παρέδωσε στον Πανόπτη Άργο με τα εκατό μάτια σε όλο του το σώμα, να την φυλάει. Ο Δίας όμως που δεν μπορούσε να γιατρευτεί από τον πόθο του για την Ιώ κατέφυγε στον Ερμή ζητώντας του να τον βοηθήσει. Φυσικά ο Ερμής δεν ήταν δυνατόν να χαλάσει το χατίρι του Δία. Έτσι πλησίασε τον Πανόπτη Άργο και άρχισε να παίζει τη λύρα του. Οι μελωδικοί σκοποί της λύρας του Ερμή είχαν σαν αποτέλεσμα ο Πανόπτης Άργος να αποκοιμηθεί. Τότε ο Ερμής άρπαξε μια μεγάλη πέτρα και τον σκότωσε και πήρε την αγελάδα και την παρέδωσε στον Δία. Μόλις το πληροφορήθηκε η Ήρα έγινε έξω φρενών και για να την ξεφορτωθεί έστειλε τον «οίστρο» (αλογόμυγα) που την τσιμπούσε ασταμάτητα υποχρεώνοντάς την να περιπλανιέται σε πολλές ξένες χώρες.
.
Η περιπλανώμενη Ιώ πέρασε από το Ιόνιο πέλαγος στο οποίο έδωσε το όνομά της. Στη συνέχεια πέρασε στην Ήπειρο, μετά στην Ιλλυρία και περνώντας από τα βουνά του Καυκάσου έφτασε στη Θράκη και τον Βόσπορο. Ο οίστρος δεν την άφηνε σε ησυχία και προχωρώντας πέρασε στη Σκυθία, στη Χειμερία και άλλες ασιατικές χώρες για να καταλήξει στην Αίγυπτο.
Εκεί ο Δίας, αγιάτρευτος από τον πόθο του, την επανέφερε στην πραγματική της μορφή και από τους έρωτές του μαζί της γεννήθηκε ένα παιδάκι μαύρο. Πως έγινε αυτό δεν μας διευκρινίζει η Μυθολογία. Ίσως να επέδρασε το αφρικανικό περιβάλλον.
Από αυτές τις ατέλειωτες περιπλανήσεις της Ιούς οι αρχαίοι τραγικοί ποιητές άντλησαν πολλά από τα θέματά τους.
Αυτή λοιπόν, είναι η πιθανότερη εκδοχή για την ονομασία του Ιονίου πελάγους την οποία μας δίνει η μυθολογία μας।
 
 
Read more »

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

φαρος Λευκαδας




Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1861. Το ύψος του πύργου του ειναι 6,5 μέτρα και τό εστιακό του ύψος είναι 17 μέτρα.Η πρόσβαση στον φάρο είναι εύκολη αφού βρίσκεται πάνω στα τείχη του κάστρου της Αγίας Μαύρας στην άκρη της γέφυρας του καναλιού της Λευκάδας.
Ο φάρος βρίσκεται στην είσοδο του νησιού όπου δεσπόζει το κάστρο της Αγίας Μαύρας σαν σιωπηλός φρουρός και μάρτυρας άλλων εποχών. Το κάστρο κάποτε αγκάλιαζε την πόλη και έκοβε τον δρόμο σε εχθρούς και πειρατές. Χτίστηκε γύρω στο 1300 από τον Φράγκο ηγεμόνα Ιωάννη Ορσίνι όταν πήρε την Λευκάδα για προίκα στον γάμο του με την κόρη του Δεσπότη Ηπείρου Νικηφόρου Α΄. Είναι ένα από τα επιβλητικότερα κάστρα της εποχής του και αποτελεί πρότυπο οχυρωματικής τέχνης των μεσαιωνικών χρόνων. Το 1479 το κάστρο κατελήφθη από τους Τούρκους. Τότε χτίστηκε μιά μεγάλη τοξοτή γέφυρα με 360 καμάρες που διέσχιζε την λιμνοθάλασσα από την παραλία έως την θέση Καλκάνη, στηρίζοντας τους σωλήνες του Τουρκικού υδραγωγείου που έφερνε νερό στο κάστρο. Το έργο αυτό χαρακτήριζε όλη τη περιοχή , καταστράφηκε όμως από τους σεισμούς. Κάποια ίχνη σώζονται μέσα στην λιμνοθάλασσα.
Το πέρασμα των κατακτητών άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη τους στο κάστρο , που αντιστάθηκε με σθένος ακόμα και στους ισχυρούς σεισμούς. Ο πέτρινος φάρος του περασμένου αιώνα (1861) καθώς και η εκκλησία της Αγίας Μαύρας που βρίσκεται μέσα στο κάστρο διασώζονται πλήρως. Σήμερα δέχεται προσεκτικές εργασίες αποκατάστασης για να αποκτήσει την αρχική του εικόνα και να αξιοποιηθεί.

 

Read more »