Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Τιτανικός : δεν βυθίστηκε ποτέ;

Στις 10 Απριλίου 1912 - με καθυστέρηση είκοσι ημερών από την ημερομηνία που αρχικά είχε ανακοινωθεί- δεν σάλπαρε για το  μοιραίο ταξίδι του ο "Τιτανικός", αλλά το επισκευασμένο και ξαναβαφτισμένο "Ολύμπικ"- το "δίδυμο" πλοίο του "Τιτανικού" που ήταν πανομοιότυπο τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.

   Κατ' επέκταση τα μεσάνυχτα της 14ης προς 15ης Απριλίου το πλοίο που συγκρούστηκε και οδήγησε στον θάνατο 1523 ανθρώπους δεν ήταν ο θρυλικός "Τιτανικος" αλλά το ολόιδιο πλοίο της εταιρείας White Star. Ο λόγος; Οι πλοιοκτήτες βρίσκονταν στα πρόθυρα οικονομικής καταστροφής και είχαν σχεδιάσει ένα "δήθεν" ναυάγιο του "Τιτανικού" για να εισπράξουν το υπέρογκο ποσό της ασφάλειας. Μόνο που η σύγκρουση δεν ήταν ανώδυνη όπως υπολόγιζαν  αφού όλα πήγαν στραβά!!
  Το παραπάνω σενάριο συνωμοσίας δεν αποτελεί αποκύημα της δικής μας φαντασίας. Το 1998, ο συγγραφεας Robin Gardiner κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με τίτλο  "Τιτανικός: Το Πλοίο Που Ποτέ Δεν Ναυάγησε?" (Titanic: The Ship That Never Sank?). Σε αυτό παρουσίαζε την θεωρία του, σύμφωνα με την οποία το πλοίο που ναυάγησε δεν ήταν ο "Τιτανικός" αλλά το "Ολύμπικ". Ο Gardiner μάλιστα προχώρησε ακόμη πιο πέρα υποστηρίζοντας οτι ο δήθεν-Τιτανικός δεν συγκρούστηκε με παγόβουνο, αλλά με ένα από τα πλοία που τον ακολουθούσαν, όταν αυτο για άγνωστους λόγους πλησίασε πολύ κοντά του με σβηστα φώτα. Κατά τον συγγραφέα αυτός είναι και ο λόγος που οι αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για "παγόβουνο που εμφανίστηκε ξαφνικά μπροστά στο πλοίο".
  Όπως γίνεται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις η άποψη του Gardiner, αμφισβητήθηκε έντονα, χαρακτηρίστηκε "αστεία" και απαξιώθηκε. Μην περιμένετε από εμάς να σας διαφωτίσουμε ως προς την αξιοπιστία της θεωρίας του Robin Gardiner. Αυτό που θα κάνουμε είναι να σας δώσουμε μερικά ακόμη στοιχεία για το θέμα αυτό. Τα συμπεράσματα δικά σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου