Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Νέα αποστολή στον Τιτανικό

Ομάδα επιστημόνων θα επισκεφθεί το ναυάγιο, με στόχο τη δημιουργία τρισδιάστατου χάρτη
ΡITΣΜΟΝΤ. (Βιρτζίνια). Εξακολουθεί να αποτελεί πόλο έλξης ο Τιτανικός για τους ερευνητές και σήμερα ευελπιστούν πως η εξέλιξη της τεχνολογίας θα τους επιτρέψει να αποκρυπτογραφήσουν όλο και περισσότερα από τα μυστικά του.
Δεν είναι, λοιπόν, παράξενο ότι μια νέα επιστημονική αποστολή θα επισκεφθεί τον υγρό τάφο του διασημότερου ναυαγίου της ιστορίας, για να αξιολογήσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και να δημιουργήσει έναν τρισδιάστατο χάρτη του. Στην πραγματικότητα, λένε οι γνώστες των λεπτομερειών του εγχειρήματος, ο Τιτανικός θα ανελκυστεί –εικονικά– στην επιφάνεια. Η αποστολή, που θα ξεκινήσει σε μερικές ημέρες, θεωρείται ότι είναι η πιο εξελιγμένη από τεχνολογικής άποψης εξερεύνηση του ναυαγίου έως σήμερα. Η επιχείρηση θα διαρκέσει είκοσι ημέρες και θα ξεκινήσει από το Σεντ Τζονς της Νέας Γης στις 18 Αυγούστου. Σε αυτήν τη φάση της έρευνας δεν θα συλλεχθούν ευρήματα από το υπερπολυτελές υπερωκεάνιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ναυάγιο του Τιτανικού βρίσκεται σε βάθος τεσσάρων χιλιομέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας στον Βόρειο Ατλαντικό. Οι επιστήμονες θα μελετήσουν ενδελεχώς και θα φωτογραφίσουν μια έκταση δεκαπέντε τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπου έχουν διασκορπιστεί κομμάτια και αντικείμενα από το σκάφος. Κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει πρόσβαση στις εικόνες και στα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν κατά την επιχείρηση.
Στην προσπάθεια θα συμμετάσχουν οι «γίγαντες» των υποθαλάσσιων εξερευνήσεων, όπως και μεγάλοι οργανισμοί, όπως η Εθνική Ωκεανογραφική Υπηρεσία των ΗΠΑ. Βασικοί πρωταγωνιστές της η RMS Titanic Inc., η οποία έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα ανέλκυσης του ναυαγίου, και το Ωκεανογραφικό Ιδρυμα Woods Hole της Μασαχουσέτης.
Πώς είναι σήμεραΟ ειδικός επιστήμονας του ιδρύματος και συντονιστής της αποστολής, δρ Ντέιβιντ Γκάλο, δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες θα «χειριστούν» τον υγρό τάφο του Τιτανικού σαν να επρόκειτο για τόπο αρχαιολογικής ανασκαφής. «Θέλουμε να διατηρήσουμε ζωντανό τον θρύλο αυτού του καταπληκτικού σκάφους και ταυτόχρονα να διαπιστώσουμε σε ποια κατάσταση βρίσκεται το ναυάγιο», τόνισε. «Υπάρχουν πολλά συναρπαστικά μυστικά που περιμένουν να τα ανακαλύψουμε», πρόσθεσε ο Κρις Νταβίνο, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της RMS Titanic Inc. Η RMS Titanic θα χρηματοδοτήσει το εγχείρημα και ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια δολάρια.
Η αποστολή των επιστημόνων πρόκειται να χρησιμοποιήσει συσκευές σόναρ και διάφορες απεικονιστικές τεχνολογίες που μέχρι σήμερα δεν είχαν χρησιμοποιηθεί για την εξερεύνηση του ναυαγίου, ενώ θα γίνει πλήρης καταγραφή των ευρημάτων που βρίσκονται εκεί. Ενας άλλος στόχος των επιστημόνων είναι να συγκρίνουν τις φωτογραφίες της πρώτης ανακάλυψης του βυθισμένου πλοίου με αυτές που θα ληφθούν τώρα, ώστε να διαπιστωθεί η διάβρωση και η φθορά των υλικών. Το «αρχηγείο» της αποστολής θα φιλοξενηθεί στο ερευνητικό σκάφος RV Jean Charcot. Τρία μικρά υποβρύχια, εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, θα συνδράμουν την προσπάθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου