Το πηγάδι της βουλιαγμένης βρίσκεται σε ένα από τους κόλπους που σχηματίζονται στην περιοχή και συγκεκριμένα στο ονομαζόμενο "β! λιμανάκι της Βουλιαγμένης." Ειναι ενα μικρό κολπάκι, φυσικό, απόλυτα προστατευμένο από όλες τις πλευρές εκτός της Νότιας πλευράς του που είναι ανοιχτή στον Σαρωνικό.Η περιοχή ανήκει στούς απελευθερωμένους για κατάδυση χώρους και εκεί δραστηριοποιούνται οι περισσότερες σχολές εκμάθησης καταδύσεως στην Αθήνα.
Το λιμανάκι γίνεται το καλοκαίρι κυρίως τόπος συγκέντρωσης εκατοντάδων κολυμβητών, δυτών και ψαροντουφεκάδων. Μια μικρή καντίνα εξυπηρετεί τις ανάγκες των επισκεπτών, η οποία αργά το βράδυ μετατρέπεται σε υπάιθριο ρομαντικό Bar. Θαλασσοδαρμένα και ανεμοφαγωμένα βράχια με ελάχιστη βλάστηση από μικρούς θάμνους αποτελούν τις ακτογραμμές του κόλπου. Το μήκος του κόλπου είναι περίπου 150-200 μέτρα και οι αποστάσεις των πλευρών του στο μεγαλύτερο ανοιγμά τους περίπου 50 μέτρα. Εκτός από το πολύ μικρό τελείωμα του κόλπου, όπου τα νερά είναι ρηχά, γενικά τα νερά είναι βαθειά στις άκρες των βράχων και απότομα. Ο Βυθός είναι αμμώδης με μερικές συστάδες φύκια, λόγω όμως της μεγάλης συσσώρευσης επισκεπτών είναι ακάθαρτος.
Αν και πολυψαρεμένος τόπος και ακάθαρτος η υποβρύχια ζωή δεν σπανίζει. Αρκετές δράκαινες κρύβονται στην άμμο του βυθού, χταπόδια βρίσκουν τις φωλίες τους στα ανοίγματα των βράχων και στα αρκετά πεταμένα λάστιχα αυτοκινήτων, σουπιές (ελάχιστες) παρατηρούν αποριμένες τούς δύτες, Σπάροι κέφαλοι και Σαργοί συχνάζουν στην περιοχή. Τα βράχια είναι γεμάτα αχινούς και αρκετούς αστερίες.
Το πηγάδι βρίσκεται στην μέση περίπου του κόλπου , ξεκινά ακριβώς εκεί που τελείώνουν οι βραχώδεις πλευρές και ξεκινά ο αμμώδεις βυθός. Η θέση του σημαδεύεται από μία κόκκινη σημαδούρα δεμένη με σχοινί ως τον βυθό της Θάλασσας. Η είσοδος του πηγαδιού είναι ελλειψοειδής διαστάσεων περίπου 6μ χ 3μ. το βάθος των νερών σε εκείνο το σημείο είναι 11 μέτρα. Το πηγαδί κατεβαίνει σχεδόν κάθετα με πολυ μικρή απόκλιση εως το βάθος των 29,8 μέτρων. Τα τοιχώματά του είναι σχεδόν πλήρως καλυμμένα με όστρακα. Στα πρώτα 5 μέτρα της καθόδου και στην ανατολική πλευρά του τοιχώματος ανοίγεται η είσοδος ενος σιφωνιού, το οποίο κατεβαίνει παράλληλα με το κυρίως πηγάδι και ξαναενώνεται με αυτό ακριβώς στον πάτο του πηγαδιού. Η ένωση του σιφωνιού με το πηγάδι στον πάτο έχει σχηματίσει μία μικρή σπηλιά μήκους 3-4 μέτρων. Στον πάτο του πηγαδιού και στην δυτική , Βορειοδυτική πλευρά του τοιχώματος, σχεδόν απέναντι από την μικρή σπηλιά. ανοίγεται ή είσοδος της ανεξερεύνητης υποβρύχιας σήραγγος. Το στόμιο της είναι σχεδόν στρογγυλό διαμέτρου περίπου 3 μ. Λόγω των αποτυχημένων προσπαθειών να εξερευνηθεί η σήραγγα (αλλά και των ρευμάτων που επικρατούν με διεύθυνση προς το εσωτερικό της σήραγγος,) που κατέληξαν αρκετές φορές στον θάνατο των ερευνητών, σήμερα ενα τεράστιο σιδερένιο κιγκλίδωμα αποτρέπει τους επίδοξους εξερευνητές να εισέλθουν στην σήραγγα (αποτρέπει = δεν αποκλύει, μιας και το άνοιγμα που αφήνει στην δεξιά πλευρά του είναι αρκετό για να περάσει ένας δύτης) και ταυτόχρονα προστατεύει τους επισκέπτες - δύτες να παρασυρθούν κατά λάθος από τα ισχυρά ρεύματα.
Υποθέσεις για το πού οδηγεί ή σήραγγα έχουν γίνει πολλές, αλλά τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί. Αρκετές φορές πετάχτηκαν χρωστικές ουσίες και παρατηρήθηκε η ευρύτερη περιοχή αλλά η έξοδος της σήραγγος παραμένει ακόμα ένα μυστήριο.Το ρεύμα νερού είναι αισθητό ήδη ελαφρά από την είσοδο του πηγαδιού (στα 11 μετρα βάθος) και η άμμος του βυθού που αναταράσσεται απο τα πέδιλα των δυτών παρασύρεται αμέσως προς τα κάτω. (Αυτό πρέπει να προσεχθεί κατά την κατάδυση γιατί μεγάλες ποσότητες άμμου που παρασύρονται μειώνουν την ορατότητα) Το ρεύμα που αυξομειώνει την εντασή του κατα καιρούς, είναι συνήθως ασθενές και ο δύτης ανταπεξέρχεται στην εντασή του χωρίς μεγάλη προσπάθεια, ισχυροποιήται δε αισθητά κοντά στην είσοδο της σήραγγος. Μερικές φορές η ένταση του ρεύματος είναι αρκετά ισχυρή και ο δύτης που στέκεται κοντά στην είσοδο της σήραγγος πρέπει να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να αποφύγει να κολλήσει στο κιγκλίδωμα. Ο γράφων έχει παρατηρήσει μία φορά (ίσως να υπάρχουν και περισσότερες), ενω βρισκόταν στην στεριά, να σχηματίζεται δύνη νερού ακριβώς πάνω απο το πηγάδι (δηλαδή δύνη νερού ύψους 30μ) διαμέτρου περίπου 2 μ.
Υπάρχουν αρκετοί δύτες οι οποιοι επιχείρησαν είσοδο στην σήραγγα και εξερεύνηση της εως ένα σημείο. Απ' αυτούς έχουμε μερικές περιγραφές για την διαδρομή της σήραγγος. Ετσι σύμφωνα με τις περιγραφές τους η σήραγγα προχωρά ευθέια και οριζόντια για κάποιο διάστημα και ξαφνικά παρουσιάζει απότομη κλίση προς τα κάτω σε ένα σημείο που το ρεύμα γίνεται εξαιρετικά δυνατό. Τελος η σήραγγα καταλήγει σε σπήλαιο αγνώστων διαστάσεων και καταλήξεως. Δυστυχώς στην σήραγγα μέσα υπάρχουν σήμερα τα πτώματα (απομεινάρια) 2 αμερικανών δυτών, των οποίων η προσπάθεια εξερεύνησης της σήραγγος είχε τραγικά αποτελέσματα.
H κατάδυση στο πηγάδι της Βουλιαγμένης είναι ασφαλώς μία ενδιαφέρουσα εμπειρία. Η μικρή απόσταση από το κέντρο της Αθήνας και η ευκολία πρόσβασης στον χώρο, προτρέπουν για μιά επίσκεψη του τουρίστα - δύτη στον χώρο. Παρ' όλα αυτά μην επιχειρήσετε την κατάδυση στην περιοχή μόνοι σας, καθ' όσον η περιοχή δεν είναι χωρίς κινδύνους.
Ειδικοί κίνδυνοι
Τό σημείο εισόδου στο νερό είναι κυρίως από την τσιμεντένια πλατφόρμα ακριβώς δίπλα από την καντίνα. Το βάθος του νερού στο σημείο εισόδου είναι 1,5 μ περίπου. Το καλοκαίρι όταν λειτουργεί η καντίνα η πρόσβαση στο νερό είναι αδύνατη απο αυτό το σημείο και η μοναδική διαθέσιμη περιοχή είναι δεξιά παραπλεύρως της πλατφόρμας. Τα βράχια είναι αρκετά γλυστερά, κυρίως όταν είναι βρεγμένα και τα ατυχήματα δεν είναι σπάνια. Επίσης το βάθος του νερού εκεί είναι περίπου 1μ. και τα βράχια προεξέχουν στον βυθό αρκετά επικίνδυνα. Πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη προσοχή κατά την είσοδο στο νερό. Ακριβώς δίπλα από το σημείο αυτό της εισόδου βρίσκεται εξέδρα ύψους 4-5 μέτρων από την οποία κατά τους θερινούς μήνες εκατοντάδες κολυμβητές βουτούν στα νερά. Πρέπει να ληφθεί προσοχή γιά άμεση απομάκρυνση από το σημείο εισόδου.
Οταν πνέουν Νότιοι άνεμοι η φουσκοθαλασσιά κάνει την είσοδο στο νερό αλλά κυρίως την έξοδο αρκετά επικίνδυνη έως αδύνατη.
Προσοχή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στα αφύλαχτα πράγματα που αφήνετε στην επιφάνεια κατά την διάρκεια της κατάδυσης
Μην επιχειρήσετε την διαδρομή μέσα στο σιφώνι του πηγαδιού, είναι αρκετά στενό και τα τοιχώματα προεξέχουν άγρια με κίνδυνο να σκαλώσετε.
Μην επιχειρήσετε με κανένα τρόπο να εισέλθετε μέσα από τα προστατευτικά κάγκελα της σήραγγος. Το ρεύμα είναι ικανό να σας παρασύρει.
Η χρέωση ενός συνοδού DiveMaster δεν είναι απαγορευτική και αρκετά καταδυτικά κέντρα προσφέρουν σχεδόν καθημερινά καταδύσεις στο συγκεκριμένο μέρος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου