Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΗΣ ΛΑΓΟΥΣΑΣ

      Κατά τα έτη 2004 και 2005, το Ι.ΕΝ.Α.Ε. πραγματοποίησε, σε συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, υποβρύχια αναγνωριστική έρευνα, στις νοτιοδυτικές ακτές της νήσου Σαλαμίνος, συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή από τον Όρμο Κανάκια μέχρι το Ακρωτήριο Κόγχη ή Κολώνες και τον Όρμο Περιστέρια. Από πλευράς Ι.ΕΝ.Α.Ε. επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Προέδρος του Ι.ΕΝ. Α.Ε., Γιάννος Γ. Λώλος.
       Στο θαλάσσιο χώρο στο δυτικό άκρο της βραχονησίδας Λαγούσας, εντοπίσθηκε ναυάγιο αρχαίου πλοίου, με φορτίο κεραμίδων. Από την εκτίμηση των διαθέσιμων στοιχείων, μπορεί να χρονολογηθεί στο πρώτο ήμισυ του 5ου αιώνα π.Χ., με βάση κυρίως την αναγνώριση, στο κεραμεικό υλικό, αρκετών θραυσμάτων αμφορέων πρώϊμου Χιακού τύπου (ίσως από το εργαστήριο στην περιοχή της Λέτσαινας μέσα στην πόλη της Χίου;), καθώς και την πιθανή παρουσία βάσεων χαρακτηριστικών Χιακών κυλίκων.
      Το σύνολο των μαρτυριών από την υποβρύχια έρευνα στην Λαγούσα ενέχει ιδιαίτερη σημασία, εφ όσον οδηγεί στην αναγνώριση σπανίου εναλίου ευρήματος από την πρώϊμη Κλασική εποχή, το οποίο αναμφισβήτητα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης και τεκμηρίωσης, καθώς παραπέμπει σε ακμαιότατη φάση του θαλασσίου εμπορίου και των επικοινωνιών, στον Σαρωνικό και στο Αιγαίο, στα χρόνια της πρώτης Αθηναϊκής Συμμαχίας, και πριν από την έκρηξη του Πελοποννησιακού Πολέμου.
        Παρά τα σημαντικά ευρήματα που εντοπίστηκαν κατά το 2005, βασικός στόχος της αναληφθείσας έρευνας, η οποία  συνεχίστηκε  και κατά το 2007, παραμένει ο εντοπισμός ναυαγίου ή άλλου εναλίου ευρήματος, Μυκηναϊκής εποχής, το οποίο θα μπορεί να συνδεθεί με το μείζον παραλιακό Μυκηναϊκό οικιστικό κέντρο στην περιοχή Κανάκια, όπου εξελίσσεται συστηματική ερευνητική- εκπαιδευτική ανασκαφή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από το Σεπτέμβριο του 2000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου